Menu
Workshop

Maak je eigen mini-documentaire

tko kleuren

wat bieden wij?

In een wereld vol beelden vertelt iedereen verhalen. Van TikTok-video’s tot Instagram-posts: visuele verhalen zijn overal. Wil je jouw leerlingen inspireren om zelf krachtige verhalen te vertellen met film? Onze workshop ‘Maak je eigen mini-documentaire’ leert ze alles over het maken van creatieve documentaires – een kunstvorm die zowel persoonlijk als filmisch is.

Waarom een documentaire workshop in de klas?

Een documentaire is meer dan feiten; het is een verhaal dat je raakt.  Anders dan bij fictie, gaat het bij een documentaire om de werkelijkheid, gezien door de ogen van de maker. Deze kunstvorm geeft jongeren de kans om zichzelf en hun omgeving op een betekenisvolle manier te onderzoeken en uit te drukken. Dit zorgt niet alleen voor een nieuwe kijk op film, maar biedt ook handvatten om met kritisch en creatief denken om te gaan.

Wat gaan we doen?

Tijdens de workshop doorlopen we alle stappen van het filmproces:

  • Research: Hoe vind je een boeiend onderwerp? Hoe bouw je een goed verhaal op?
  • Vorm: Welke stijl past bij je verhaal en hoe zorg je voor een visuele impact?
  • Filmen: De kracht van beeld; wat film je, hoe interview je, en waar let je op?
  • Monteren: Maak krachtige keuzes en bouw je film op naar een overtuigend eindproduct.

Opbouw en groepsindeling van de workshop

Groepen kleiner dan 15 leerlingen
Intensieve begeleiding met een persoonlijke aanpak. Leerlingen werken individueel of in duo’s aan hun eigen film, van concept tot montage.

Groepen van 15 – 30 leerlingen
Leerlingen worden ingedeeld in kleine filmcrews met specifieke rollen (regisseur, cameraman/-vrouw, geluids- of montagemedewerker), zodat iedereen bijdraagt aan een gezamenlijk project.

Programma-opties voor het onderwijs

Onze workshops zijn flexibel in te plannen, van korte kennismakingen tot uitgebreide lesreeksen. Hierdoor sluiten we aan bij verschillende schoolprogramma’s en lesdoelen.

  • Cultuurdag – Twee blokuren van 80-100 minuten waarin dezelfde groep de volledige opzet van documentaire maken doorloopt.
  • CKV-lessenreeks – Voor het voortgezet onderwijs kunnen we een reeks van 3, 6, 9 of 12 lessen verzorgen. Elke les behandelt een ander aspect, zoals research, regie, en inspiratiebronnen.
  • Thematische Breekweken – Gedurende één of meerdere dagen (4-5 uur per dag) werkt dezelfde groep aan een documentaire.
  • Filmdag of -marathon – Een of meerdere dagen van 4-5 uur, inclusief filmvertoning voor publiek als afsluiting.
  • Lessenreeks maatschappijleer of burgerschap – Een serie lessen waarin leerlingen documentaires maken over actuele maatschappelijke onderwerpen, zoals inclusie, duurzaamheid, of mentale gezondheid.

Themaworkshops op maat

Onze filmworkshops sluiten perfect aan op schoolthema’s en vakken, met ruimte voor verdieping en creatieve expressie:

  • Schoolthema’s en Themaweken
    Verken thema’s zoals pesten, vriendschap of de Week van de Lentekriebels op een nieuwe manier. Door documentaires te maken tonen leerlingen hun eigen visie, wat zorgt voor een verdiepend en creatief perspectief.
  • Verdieping van Schoolvakken
    Vakken als geschiedenis en burgerschap komen tot leven via film. Of het nu gaat om een historische gebeurtenis of actuele kwesties, leerlingen verbinden theorie en praktijk en versterken zo hun kennis.
  • Mentale Gezondheid en Zelfexpressie
    Film biedt een veilige manier om thema’s rond mentale gezondheid, zoals angst en stress, bespreekbaar te maken. Het proces stimuleert persoonlijke groei en laat leerlingen ervaringen delen.
  • Sociale Vaardigheden Ontwikkelen
    Tijdens het maken van een mini-documentaire over elkaar leren leerlingen actief luisteren en reflecteren, wat respect en groepsdynamiek in de klas bevordert.
  • Gezamenlijke Creatieve Documentaire
    In deze workshop werken leerlingen samen aan een filmproject rondom inspirerende thema’s. Elk groepje draagt bij aan een deel van het verhaal en leert zo als team een boeiend, samenhangend verhaal te vertellen.

Praktische info

Wij zorgen voor tablets en andere materialen. Afhankelijk van de beschikbare tijd bieden we programma’s aan van korte kennismakingssessies tot een volledige CKV-lesreeks. Voor wie echt wil duiken in het vak van documentairemaker, adviseren we minimaal 4 uur per sessie.

Voor Wie?

HBO, MBO, Primair onderwijs, Speciaal onderwijs, Voortgezet onderwijs

Tijdsduur

De tijdsduur van de workshop is flexibel aan te passen aan de wensen van de school. Voor een kennismaking volstaat 40-120 minuten; voor een mini-documentaire is 4 uur aan te bevelen. In lesreeksen van 3 tot 12 lessen worden thema’s uitgebreider behandeld en de documentaires verder uitgewerkt.

Investering

Afhankelijk van gewenste duur en groepsgrootte.

Max. aantal deelnemers

30 leerlingen per workshop

Locatie

op elke gewenste locatie

Waar moet ik nog aan denken?

Korting: Wil je meer dagdelen afnemen, vraag een prijsopgave op maat! (Betalen met CJP is mogelijk)

Bijkomende kosten: Reiskosten docent á 0,23 p/km

Ook mogelijk: De workshop past perfect in een leuke cultuurdag op school!

Wellicht zijn deze workshops ook interessant

Naar wat voor workshop ben je op zoek?

Vraag het Ester

Wil je iets speciaals? Laat ons jouw thema weten en wij creëren een op maat gemaakt programma dat perfect aansluit bij jouw wensen en doelstellingen. Samen zorgen we voor een onvergetelijke leerervaring die het fysieke en mentale welzijn van je leerlingen bevordert.

Zij volgden al onze workshops

Bij Tim Koldenhof Onderwijs zorgen we dat je leerlingen een leerervaring krijgen die ze nog lang zullen herinneren. Al vele scholen en onderwijsinstanties hebben bij ons workshops gevolgd en hen zien opbloeien door plezier en expressie. Een greep uit de ervaringen:
tko illustratie smiley